Hvordan pusse bunadsølv på 1-2-3

16. april 2021 | Inspirasjon

På tide å få bunadsølvet skinnende blankt?

Er det lenge siden bunadsølvet har vært i bruk? Det har vært få anledninger til å pynte seg i finstasen i over et år nå. Slik har det vært for mange nå i restriksjonenes tid. Med kohorter og få gjester er det blitt begrensede feiringer av merkedager. Lysere tider er på vei og hva passer bedre enn å gi bunadsølvet en skikkelig puss i år?

Sølvpussedagen 25. april

Visste du at vi har en egen dag for å pusse sølv? I god tid til konfirmasjoner og feiringer i mai marker vi sølvpussedagen med å gi noen gode tips til puss og oppbevaring av bunadsølv.

Slik kan du rense og  pusse sølvet selv

 

Fjerning av fett og smuss fra bunadssølvet.

– Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråper zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann.
– Vask sølvet forsiktig med en liten myk kost, f. eks. tannkost.
– Skyll godt med vann og tørk med en myk klut. Pass på at det blir helt tørt, da unngår du flekker på sølvet ditt. Vær oppmerksom på at noen halssøljer og mansjettknapper er hule inn. Pass på å få vannet ut fra hulrom.

Ved fjerning av oksyd og misfarging kan du bruke sølvdypp eller sølvpuss som kan kjøpes hos oss.

Oppbevaring av bunadsølv

Før du pakker bort bunadsølvet etter bruk, kan det være lurt å gå over sølvet med en pusseklut for å få vekk fingeravtrykk og flekker.
Pakk sølvet i lufttette og syrefrie plastposer. Siden det er luft som gjør at sølvet oksyderer, er det lurt å klemme ut mest mulig luft fra posene. Sølvet vil holde seg blankt og fint til neste gang du pakker det opp. Aldri bruk gummistrikk til oppbevaring av sølv! Da vil sølvet oksidere raskere og du kan så stygge flekker på sølvet.

Send oss en melding

Trenger du inspirasjon eller råd angående en spesiell anledning? Skal du gifte deg, markere et jubileum eller gi noe fint til noen du er glad i?

Uansett hva du måtte ha i tankene, vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en melding så tar vi kontakt med deg så snart vi kan.

Du kan også ringe oss på telefon 485 14 745 eller sende en mail til post@jgs.no

Kontakt oss - enkel
Sending